In deze blog leggen wij meer uit over de herkomst van NIUS Verdejo Sauvignon Blanc uit Rueda in Spanje. Het wijngebied Rueda is de zuidelijkste DO van het oude Castilla en ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt.
Rueda is in opkomst gekomen door Emile Peynaud, een Franse professor uit Bordeaux. Hij onderzocht de omstandigheden van Rueda en adviseerde om de lokale druif Verdejo meer te gebruiken. Deze druif is perfect aangepast aan de bodem en het microklimaat van deze streek.
De mooiste Rueda wijnen zijn gemaakt van een meer dan 80% Verdejo druiven: fris en aromatische (met impressies van rijpe perzik), een goede zuurgraad en een fantastische afdronk. NIUS Verdejo Sauvignon Blanc is een goed voorbeeld van zo'n mooie wijn.
94% van alle wijnen die in Rueda gemaakt worden zijn witte wijnen. De belangrijkste druivenrassen in de streek zijn voor witte wijnen: Verdejo, Sauvignon, Viura en Palomino fino. Voor rode wijnen zijn dit: Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha.
Een paar druppels van de ene wijn, een centiliter van de andere. Door eindeloos te experimenteren en te proeven heeft NIUS samen met de Spaanse wijnmaakster Pilar Garcia een wijn gemaakt uit de allerbeste Verdejo en Sauvignon blanc druiven: NIUS Rueda Verdejo Sauvignon Blanc. NIUS Verdejo Sauvignon Blanc is een hele frisse, zachte wijn vol fruit en citrus smaken. Een lekkere droge witte wijn uit Rueda.
De trossen worden ’s nachts geplukt en direct gekoeld naar de bodega vervoerd. Vervolgens weken de schillen met het sap op tank voor de overdracht van smaak en aroma stoffen gedurende 12 uur onder gecontroleerde temperatuur van 7-8˚C. De most wordt geperst, waarna de gecontroleerde vergisting in rvs tanks volgt gedurende 18 dagen. Om de wijn van wijnsteenzuur te ontdoen, wordt de wijn gekoeld tot -2˚C gedurende 10 dagen, waardoor het zuur in kristallen neerslaat. Voor de afvulling op fles wordt de wijn licht gefiltreerd.