Numanthia is de signatuurwijn van Bodega Numanthia. Het begin is zacht, maar met grote intensiteit. De rijpe, fluweelzachte tannines passen perfect bij de gulle, volumineuze textuur van de wijn. Zwart fruit - zoals zwarte en blauwe bessen - tonen van viooltjes en hints van zwarte peper, kruidnagel en tabaksbladeren zorgen voor complexiteit en lengte, ondersteund door een mooie zuurgraad. Drink deze rode wijn op 16-18°C.
Wild
Numanthia is heerlijk bij gegrild vlees, wildgerechten en stoofschotels.
Drink nu
Je kunt deze wijn nu drinken en bewaren tot 2035.
Castilië en León, Spanje
Bodega Numanthia is een levend eerbetoon aan de onverschrokken krijgers van Numancia in Spanje, waarvan de inwoners in 134 v. Chr. 20 jaar lang heldhaftig weerstand boden tegen het Romeinse leger en uiteindelijk liever hun leven opofferden dan zich over te geven. Deze veerkracht komt ook tot uiting in de wijnen uit Toro, een streek met een lange traditie op het gebied van wijnbouw en wijnbereiding. In de Middeleeuwen waren de wijnen uit Toro ook de eerste ter wereld die Amerika bereikten aan boord van de schepen van Christoffel Columbus in 1492.
Druiven van de Tinta de Toro
De extreme klimatologische omstandigheden in de streek van Toro - slechts 350 tot 400 mm neerslag per jaar, verzengend hete zomers en bijtend koude winters - leveren druiven van uitzonderlijke kwaliteit op. De stijl van de wijn is gebaseerd op de selectie van speciale wijnstokken van het druivenras Tinta de Toro die ten minste 50 jaar oud zijn. De opbrengst is laag, maar zeer geconcentreerd, vol intens fruit en met goed geïntegreerde tannines. De wijnbouw is biologisch en de diversiteit van de bodemsamenstelling draagt bij aan de complexiteit van de wijn; een hoger aandeel klei zorgt voor meer fruitigheid, een hoger aandeel zand en grind voor body en structuur. Het profiel van de 2016 Numanthia kenmerkt zich door mooie diepte en veel rood en zwart fruit. De knopzetting was laat in 2016, deels als gevolg van een regenachtig voorjaar. Ongewoon voor het terroir waren er ook regelmatige regenbuien in de zomer, die de temperatuur verlaagden en de rijping bevorderden. De oogst begon enkele dagen later dan gemiddeld en vond plaats onder goede omstandigheden; van 25 september tot 10 oktober. Na 18 maanden rijping op Frans eikenhout, waarvan 60% op nieuw hout, werd de wijn geblend en gebotteld in juni 2018.